Materiaal & Onderhoud


Meubels kunnen gemaakt worden van gebruikt of nieuw steigerhout. Nieuw steigerhout kan eventueel behandeld worden met een 'wash'. Maar onbehandeld is ook geen probleem. Het hout zal na verloop van tijd gaan 'vergrijzen' als het buiten in weer en wind staat. In nieuw steigerhout is de plank voorzien van een metalen strip, ook wel kramplaat genoemd. Deze voorkomt het inscheuren van de plank. Men kan er voor kiezen om deze in het meubel te verwerken of niet. Ik verwijs naar de productomschrijvingen.

Voordelen van steigerhout:

- Het is een relatieve goedkope houtsoort waardoor de meubelen ook scherp geprijst kunnen worden.

- het heeft weinig onderhoud nodig. Juist steigerdelen zijn gewend om in weer en wind te worden gebruikt. Wel zal het hout na      verloop van tijd wat verweren: het wordt   grijzer en er kunnen barsten in komen. Voor de liefhebbers van deze houtsoort zal dit geen probleem zijn, want het stoere karakter wordt door deze weersinvloeden alleen maar versterkt.

- Door de lange vezels zal dit hout niet snel splinteren. 


Werking van het hout is een natuurlijk proces. Dit kan krimp of uitzetting tot gevolg hebben. Oftewel er kunnen naden/kieren ontstaan in het product. We zeggen er wel bij dat elke zending steigerhout die we krijgen weer anders is van structuur en dus kunnen wij ook geen garantie geven over de 'look van het hout. Soms zit er maatverschil en werkt de ene plank meer als de andere maar dit is helaas niet te voorkomen. Dit hoort ook bij de charme van het steigerhout .

We maken bij de fabricage van de meubelen al een goede selectie van het steigerhout om het mooiste resultaat te krijgen. Tevens kanten wij de hoeken af middels een gefreesde afronding en schuren we alle meubelen, zodat deze nagenoeg splintervrij is. Het is niet te voorkomen dat het materiaal later nog gaat splinteren. 

Onderhoud

We kunnen de meubels behandelen met een wash/beits ( zie ook rubriek: Behandeling) maar het is ook aan te raden om uw meubels elk jaar goed schoon te maken en een nabehandeling met een Wash te geven.  Dit geeft een langere levensduur van uw tuinset. We bieden de Wash aan in onze productomschrijvingen voor een goedkope prijs! Ook brengen wij op de onderzijde van de poten van bijv. een loungebank of tafel  afstandpinnen aan. Dit zorgt ervoor dat het hout niet direct in aanraking komt met de ondergrond. Hierdoor word de kans aanzienlijk verminderd dat het vocht in het 'kopse' hout van het meubel trekt. 


Extra tip: In natte periodes is het verstandig om de meubels niet in het gras of in een plas te laten staan. Dit komt de duurzaamheid niet ten goede.


Foto van een afstandspin

Afstandshouder